blog

Őszi kerti munkák

2020.11.09 14:40

Az ősszel, még az első fagyok előtt elvégzett kerti munkák jelentik a kulcsot ahhoz, hogy tavasszal újra teljes pompájában tündökölhessen az udvar. Ha szeretné, hogy a következő szezonban is gyönyörű pázsit, egészséges fák, cserjék és szirmukat bontó virágok fogadják, akkor ennek érdekében érdemes elvégezni néhány fontos feladatot. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttünk minden olyan tevékenységet, amelyeket az őszi hónapok alatt ajánlott elvégezni.

A gyepről is gondoskodni kell

Ha jó idő van, mindenki előszeretettel tölti az idejét az udvaron, ami miatt bizony a pázsit igen nagy igénybevételnek van kitéve a nyári és tavaszi hónapok alatt. Pontosan ezért még a tél előtt fontos egy kicsit foglalkozni vele annak érdekében, hogy jövőre se hagyjon rajta nyomot a helytállás.

Az egyik nagyon fontos szabály ilyenkor, hogy ősszel nem érdemes a füvet 5 centiméternél kisebbre nyírni, ragadjon inkább gyakrabban fűnyírót, ha szükséges! A másik fontos szabály, hogy a gereblyézésről sem szabad megfeledkezni ezekben a hónapokban. Ugyanis a pázsitra hullott leveleket, valamint a fűnyírásból visszamaradt növényi hulladékot el kell távolítani. Ennek oka, hogy ezek mind fényt és levegőt vesznek el a fűszálaktól.

Mindezek mellett a gyepszellőztetésnek is most jött el az ideje, amelyet évente egyszer vagy kétszer kell csak elvégezni és nagyon sokat jelent a pázsit szempontjából.

Elvégzéséhez száraz, csapadékmentes napon érdemes választani, ha lehet, szeptember végén. Amire szüksége lesz hozzá, az egy gyepszellőztető, vagy annak híján egy vasvilla vagy egy gereblye. A szerszámot szúrja erőteljesen a talajba, majd mozgassa óvatosan előre és hátra, megakadályozva ezzel a mozdulatsorral a tövek elhalását és a filcesedést. Érdemes araszonként haladni az egész felületen.

 

Ültetés és átültetés

Ha szeretné, hogy valamilyen új díszfa vagy gyümölcsfa, esetleg valamilyen cserje vagy rózsa is ékeskedjen a kertjében, akkor az ősz a legjobb időszak ezek elültetéséhez. Ekkor ugyanis szabadgyökerű és konténeres növények ültetése egyaránt lehetséges.

Ekkor jön el a tavaszi hagymások elültetésének ideje is, hiszen ahhoz, hogy tavasszal virágba borulhasson a kertje, most kell a hagymákat a talajba helyezni. Ültethet egyféle virágot, de színes kompozíciót is álmodhat a kertjébe. Hiszen a tulipánok, íriszek, liliomok, krókuszok és amarilliszek önállóan és csoportosan ültetve is megállják a helyüket. Ráadásul e téren tapasztalatlan kertészkedőként is garantált a siker és a hó elolvadása után csodálhatja munkája gyümölcsét.

Mivel a talaj nedvességtartalma ősszel igen magas, az ültetések mellett az átültetésnek is most jött el az ideje. Lényeges figyelembe venni, hogy milyen típusú és korú növényről van szó, de még fiatal és strapabíró növények esetén is nagy koncentrációt és precizitást igényel ez a művelet.

 

Visszavágás és metszés

Az őszi metszésre és az ágak visszavágására nem véletlenül van nagy szükség, hiszen így maradhatnak továbbra is esztétikusak és egészségesek maradjanak a kertben található évelő növények. Ha az ősz beköszöntével azt látja, hogy a cserjék ágai sárgulnak és lefelé lógnak, akkor ezektől az ágaktól bizony meg kell szabadulni egy metszőolló segítségével.

Ne aggódjon, ilyenkor a sok nedvességnek hála, a növény visszaszívja a nedveket és regenerálja magát. Vagyis a metszés ilyenkor megkönnyebbülés a számára. Ám ha nem vágja vissza az ágakat, könnyen bajt okozhat, ugyanis a növény elhalhat, felkopaszodhat, a gyümölcstermőkről pedig jó eséllyel nem tud majd szüretelni. A sövényről sem szabad megfeledkezni. Ha most megfelelően visszametszi, tavasszal újra teljes pompájában tündökölhet majd a zöld kerítés.

Szinrén a szeptember végi - október eleji időszak a legalkalmasabb ahhoz, hogy elvégezze a kertjében levő gyümölcsfák metszését is. A beteg ágakat mindenképpen el kell távolítani, valamint az egymáshoz érő, egymást akadályozó részeket is. Kiemelten fontos ez a meggy, a cseresznye, a dió és a barackfák esetén, de minden típusnál érdemes külön tájékozódni a metszés ideális időpontjával kapcsolatban.

A fentiek mellett a nem fagytűrő növényekről is érdemes még az első fagyok előtt gondoskodni, de kedveskedhet a madaraknak is madáretető kihelyezésével. Bár sok feladatnak tűnhet mindez, tavasszal a kert gazdagon meghálálja majd a fáradozásait.