blog

8 évelő, amelyek egész nyáron át virágoznak!

2020.10.22 11:02

A kertészkedők számára a legnagyobb jutalom az, amikor a növények gyönyörű virágokkal örvendeztetik meg. Ha Ön is szeretne olyan évelőket ültetni az udvarára, amelyek egész nyáron át bontják szebbnél szebb virágaikat, akkor az alábbiak közül bátran válogathat. Ugyanis mindegyik típus valami más miatt lesz különleges színfoltja a kertnek.

1. Havasi őszirózsa

Ennek a különleges szépségű évelőnek a titka a virágaiban rejlik, amelyek 4-6 centiméter átmérőjűek és fehér színben pompáznak, némi sárgás beütéssel. Ez a látvány kiegészül lándzsás szárleveleivel, amely még egyedibbé teszi. Kedveli a köves, sziklás, napos területeket, így kitűnő helye lehet akár egy sziklakert ékeként is. Érdemes jó vízáteresztő közegbe érdemes ültetni. Első virágait május végén, június elején hozza. Nyár végén, elvirágzás után érdemes a virágzati szárait visszavágni.

2. Fehér margaréta

Egyszerű fehér virágai és azok sárga közepe már messziről felismerhetővé teszi ezeket a csodálatos margarétákat. Fogazott szélű, lándzsás, fényes, sötétzöld levelei pedig még többet tesznek hozzá az egyébként is lenyűgöző látványhoz. Főleg a félárnyékos helyeket kedveli és érdemes szellősen, 40-50 centiméterre egymástól elültetni. Első virágait júliusban hozza.

3. Réti füzény

Ez a magas termetű, nem mindennapi megjelenésű évelő Magyarországon őshonos, a legjobban pedig nyirkos területeken érzi jól magát. Lilásrózsaszín fürtvirágzata, nagyon hosszan, egész nyáron át ékesíti a ház környékét. Neve onnan ered, hogy a levélzetét a fűzfáéhoz hasonló, lándzsás levelek alkotják. Mivel virágai nagyon gazdagok nektárban, a méheket és a pillangókat garantáltan oda csalogatja. A legjobban kerti tavak közelében érzi jól magát, de akár sekélyebb vizes közegbe is ültethető.

4. Nagyvirágú szépecske

Ez a növény egyenesen az Egyesült Államokból érkezett hozzánk, ha a hazai klímán is remekül érzi magát. Kifejezetten alacsony igényű évelő, amelynek igen magas a szárazságtűrő képessége. Telt vagy szimpla, sárga színű vagy vöröses foltokkal tarkított virágai egész nyáron át nyílnak. A látvány a növény nem mindennapi levélzetével lesz teljes, ugyanis a talajfelszínhez közel nőnek, finoman szeldeltek és lándzsa alakúak.

5. Évelő szarkaláb

Aki kedveli a réti virágokat, a egyenesen imádni fogja a kertjében az évelő szarkalábat. Ez a nagy termetű, bokrosodó habitusú évelő hosszú virágzásával nyaranta hamisítatlan vintage hangulatot teremt a kertekben. Kék, fehér, lila, vagy rózsaszín árnyalatban játszó fürtös virágzata egész nyáron nyílik. Levelei pedig osztottak, nagy méretűek és igen dekoratívak.

6. Sudárzsálya

Szintén a nagy méretű évelők sorát gyarapítja a sudárzsálya, amely tulajdonképpen egy félcserje. Emiatt főleg a nagyobb méretű kertek ideális éke lehet. Egyedisége, hogy hajtásai, valamint levelei szürkészöld árnyalatúak, amelyhez remekül passzolnak a sötétkék virágai. Egész nyáron és még jellemzően ősz elején is virágzik, a méhek és a kertészkedők nagy örömére.

7. Harangvirág

Ez a nem mindennapi évelő már májusban virágot bont, amelyekben még szeptember elején is gyönyörködhet. A számos különböző fajta mindegyike más egyediséggel rendelkezik. Színeik a fehértől a rózsaszínen át egészen sötét liláig terjed. A napos helyet kedveli leginkább, ilyen körülmények között hozza egész nyáron át szebbnél szebb virágait.

8. Kasvirág

Ha létezik olyan évelő, amelynek számos különböző változata létezik, akkor a kasvirág biztosan ide sorolható. Színváltozatai gyakorlatilag végtelenek, de a méreteikben is lehetnek eltérések, így a kisebb és nagyobb kertek tulajdonosai egyaránt megtalálhatják közöttük a tökéleteset. Választhat fehér, sárga, narancs, piros árnyalatok közül, de szimpla és telt virágú típust is ültetheti a kertjébe.

A fentiek alapján Ön is láthatja, hogy igen sokféle lehetőség létezik, ha évelő ágyását olyan virágokkal ültetné tele, amelyek egész nyáron át ékesítik a kertjét.

Így májustól őszig akárhányszor haza érkezik, mindig színes, illatos színfoltok fogadják majd az udvaron.