blog

Babérmeggy metszése

2020.10.23 12:26

Egybefüggő zöld falként öleli körbe a kertet, tökéletes légkört teremtve ezzel az udvaron és az utcafronton egyaránt. Ha Ön is vágyik egy ilyen nem mindennapi kerítésre, akkor mindenképpen érdemes babérmeggyet öltetnie. Ez az elegáns, viszont visszafogott megjelenésű és praktikus díszcserje nagyon kevés gondozást igényel, viszont a metszésére nagyon fontos odafigyelnie annak érdekében, hogy sövénykerítése tökéletes lehessen.

A babérmeggy természetességével hódít!

Bár szoliter növényként is tökéletesen megállja a helyét, ezt az örökzöld díszcserjét főként sövényként alkalmazzák a kisebb és nagyobb kertekben egyaránt, hiszen tökéletesen elrejti a birtokot az arra járók kíváncsi tekintete elől, miközben ad egyfajta keretet az udvarnak. Mivel megjelenése egyáltalán nem hivalkodó, így ültetése nyomán harmónia és természetesség jelenik meg. Annak köszönhetően, hogy örökzöld, télen sem kell aggódni a kerítés épsége miatt, ugyanis a téli hónapokban sem kopaszodik fel.

Csak megfelelő metszés mellett lesz belőle tömött sövény!

A babérmeggy kerítés esztétikai és biztonsági szempontból egyaránt remek választás, ha sövényről van szó. Ideális gondozás mellett nem lesznek az ágak között rések, vagyis egybefüggő felültet kaphat.

Ahhoz azonban, hogy mindez a gyakorlatban is megvalósuljon, szükség lesz némi türelemre, valamint a cserjék megfelelő metszésére is. Ennek oka, hogy egy igen erőteljesen felfele törekvő örökzöld cserjéről van szó. Ha sövényt szeretne belőle nevelni, akkor semmiképpen nem szabad rögtön engedni, hogy magasra nőjenek, így ugyanis hézagos lesz a kerítése.

Tehát bár egy nagyon intenzíven növekedő cserjéről van szó, mégis időben vissza kell metszeni magasra törő ágait a teljes siker érdekében. Ez különösen rosszul eshet olyankor, mikor alig várja az ember, hogy végre ne lehessen belátni a kertjébe, de higgye el, hosszú távon mindenképpen megéri!

A művelet lényege az, hogy rétegesen szükséges a növény ágait a magasba engedni. Tehát ha például az elültetett babérmeggy 20-30 centimétert növekszik, abból egy metszőolló – és semmiképpen sem sövénynyíró - segítségével 10-15 centimétert mindenképpen vissza kell venni. Fontos odafigyelni arra, hogy a művelet során a leveleket ne vágja ketté, ugyanis ezek a sérült részek később nem nyújtanak majd esztétikus látványt.

Pontosan ebből kifolyólag ajánlott a sövénynyíró helyett a metszőolló használata. Így alakul ki szépen lassan az elültetett csemetékből az egységes, homogén zöld fal, amely utána könnyedén, egyedi ízlés szerint formára nyírható. Vagyis akár minden évben másfajta kerítése lehet, az egyik esztendőben teljesen egyenes, míg később hullámos vagy egyéb motívumokkal tarkított. Visszavágása áprilisban esedékes, míg az ágak igazítását júniusra ajánlott időzíteni.

Lényeges, hogy minden esetben a legalsó elágazások fölött ajánlott az ollóval tevékenykedni, ugyanis ha ennél lentebb is elér a szerszám, könnyen olyan kárt tehet a növényben, ami miatt akár ki is pusztulhat.

 

Milyen gondozást igényel a babérmeggy?

Annak, hogy a babérmeggyből tömött kerítést álmodhasson, még kétféle trükkje van a metszésen kívül. A egyik az ültetés, amely során ajánlott a csemeték között a 80 centiméteres távolságot tartani és nagyon alaposnak lenni a művelet során. Emellett kiemelendő, hogy bár ez egy kifejezetten alacsony gondozási igényű növény, mégis fontos odafigyelni erre a minimális elvárásra szépsége kiteljesedése érdekében. Öntözni csak ritkán, az igazán forró nyári hónapokban szükséges, emellett rendszerint egyetlen tavaszi permetezéssel a kártevők megjelenését is egész évre elejét lehet venni. Vagyis kezdő kertészkedők számára is ajánlott ez a növény. Ha még nem sok tapasztalata van e téren, akkor is bátran belevághat a babérmeggyel akár egy komplett sövény elültetésébe is.

 

Ha kedvet kapott ahhoz, hogy babérmeggy sövénnyel vegye körbe a kertjét, akkor a Planter webáruházból egyszerűen megrendelheti ITT a szükséges mennyiségű csemetét és minél előbb belevághat az ültetésbe.