blog

Amit a selyemakác szaporításáról tudni érdemes

2020.10.14 15:05

Bár főként a kínai és iráni területeken honos ez a csodálatos növény, sok magyar kertben is egyre többször lehet találkozni a sokak által perzsa selyemfának is nevezett szépséggel. Egyedisége, hogy mivel a virágai vonzzák a rovarokat ezzel együtt pedig kellemes terepet biztosítanak a pillangók számára is, nagyon kellemes atmoszférát teremthetünk a segítségével. Szaporításához létezik egy különleges eljárás amely bár nagyon egyszerű, fontos közben odafigyelni a részletekre. Ebben a bejegyzésben megmutatunk mindent, amit ezzel kapcsolatban tudni érdemes.

Milyen növény is a selyemakác?

Ez a díszfa általában hat-tíz méternél nem nő magasabbra, így akár kisebb kertekbe is bátran elültethető, nem vet túl nagy árnyékot és amiatt sem kell aggódni, hogy esetleg átlóg a szomszédhoz vagy nagy helyet foglal egy idő után. Legszebb éke a koronája, amelyen a megjelenő virágok segítségével egészen varázslatos hangulatot képes teremteni a kertben és az utcafronton egyaránt. Különösen igaz ez amiatt, mert a virágai vonzzák a rovarokat, vagyis nem lesz olyan időszak, amikor ne találkozna a kertjében egy pillangóval vagy más érdekes, apró szárnyassal, akik a virágok miatt tértek be az udvarára.

Fontos odafigyelni a növény igényeire!

Ez a típusú növény kifejezetten igényli a törődést, különösen az első években. Ez az első években kiemelten igaz, ugyanis fiatal korában még érzékeny a fagyra, így ebben az időszakban is érdemes kiemelt figyelmet szentelni a számára. Arra, hogy megcsodálhassa virágai szépségét, elég sokat kell várni, ugyanis általában az elültetéstől számított negyedik esztendőben örvendezteti meg tulajdonosát ezekkel a szépségekkel. Az odafigyelésért cserébe viszont az egész nyarat csodálatos miliőben töltheti, hála a selyemakácnak. Három éves korát követően viszont már egyre kevesebb törődést igényel ez a nem mindennapi megjelenésű n9vényt.

Így zajlik a selyemakác szaporítása

A selyemakác szaporítása magról történik, amelyhez az április vagy a május az ideális hónap. Fontos tudnia, hogy ha már áprilisban belevág a műveletbe, akkor azt mindenképpen fólia alatt tegye, hiszen ekkor még igen szeszélyes az időjárás. A magot még késő ősszel érdemes eltenni, amelyet száraz, hűvös helyen szükséges tárolni. Vagyis októbertől májusig a kis magok, amelyekből majd új élet sarjad, védett helyen pihennek. Tavasszal az ültetés előtt szükség van egy olyan művelet elvégzésére, amelynek hatására a mag nagyon kemény héja megreped, vagyis egy kicsit meg kell sebesíteni a felületét. Ez szükséges ahhoz, hogy ki tudjon hajtani a földbe helyezve. Ehhez alkalmas lehet az úgynevezett szkarifikálás, a koptatás vagy a forrázás is. Ezt követően kerülhet a mag a földbe. Nagyon fontos, hogy az első években mindenképpen takarást igényelnek a magoncok, mert nagyon érzékenyek a fagyra. Pontosan emiatt választják sokan azt a megoldást, hogy erre az időszakra cserépbe ültetik és csak két év eltelte után ültetik ki őket a végleges helyükre.

Kínai selyemakác rendelés - ITT

Kinek ajánlott a selyemakác szaporítása és ültetése?

Nem létezik olyan kert, ahol ez a kis méretű díszfa ne mutatna jól. Megjelenése lehengerlő, habitusa miatt viszont nem kell aggódni, nem terebélyesedik vagy növekszik túl magasra az évek során. Valódi mediterrán hangulatot teremt a kertben vagy az utcafronton, így mindössze egy kis odafigyelés mellett akár hamisítatlan tengerparti hangulatot is teremthet a birtokán. Ehhez pedig mindössze néhány magra lesz szüksége, amelyeket ősszel begyűjtve és tavasszal elvetve hamar megtapasztalhatja, hogy milyen érzés selyemakác tulajdonosnak lenni. Ráadásul minden évszakban mást és mást tesz hozzá az udvar összképéhez, hiszen lombja ősszel sárga színben pompázik, majd a téli álom után tavasszal újra kihajt, hogy nyáron teljes pompájában térhessen vissza.

Ha kedvet kapott a selyemakác ültetéséhez, a planter.hu webáruházból most kényelmesen megvásárolhatja, később pedig magról igény szerint szaporíthatja, így akár komplett fasort is álmodhat a kertje köré.