blog

Miért az egyik legjobb választás az öntermékeny Jenny kivi?

2020.09.11 13:59

A kivi ültetése rendszerint mumusként jelenik meg sok kertészkedő szeme előtt, pedig egyáltalán nem lehetetlen, hogy Magyarországon is sikerrel termessze ezt a gyümölcsöt az ember. Sőt, van olyan eset, amikor még porzó-termő párokra sincs szükség ehhez, illetve akár cserépben vagy konténerben is nevelhető egy kis odafigyelés mellett. Ismerje meg az öntermékeny Jenny kivit, amely segítségével hamarosan beleharaphat az első Ön által termesztett zamatos gyümölcsbe!

Mit jelent, hogy öntermékeny fajta?

Az olyan öntermékeny fajta kivik esetében - mint amilyen Jenny is - az elnevezés azt jelenti, hogy nem igényel porzópárt maga mellé, önmagában állva is képes termőre fordulni. Míg a legtöbb fajta esetében szükség van egy „hím” és egy „nőstény” növényre is, addig ebben az esetben nincs erre szükség, hiszen ahogy a neve is mutatja, öntermékeny. Bár a tapasztalatok azt mutatják, hogy valamivel kevesebb termést hoznak ezek a fajták mint a kétlaki típusok, ám a különbség nem számottevő.

Ráadásul így is akár 3-4 méterre is megnőhet valamilyen támfalra futtatva, igen esztétikus látványt nyújtva ezzel különösen a gyümölcsök érési időszakában. További különlegessége, hogy mivel cserépben vagy konténerben is nevelhető, így a balkonkertészeknek sem kell lemondaniuk erről a növényről, vagyis akár az erkélyen vagy teraszon is lehet kivit szüretelni megfelelő körülmények között. Vagyis ha öntermékeny kivit ültet, akkor egy hosszú életű, igen erőteljes növekedésű, esztétikus megjelenésű haszonnövényt tudhat a kertjében, amelynek még a termése is zamatos és különleges.

Mire érdemes odafigyelni a kivi ültetésénél?

Alapvetően a napos vagy félárnyékos helyeket kedveli, erre ajánlott odafigyelni az ültetésnél. Emellett van még néhány lényeges részlet, amelyeket szintén érdemes figyelembe venni. Az egyik ilyen, hogy ha biztosra szeretne menni, ajánlott körülbelül 40-50 cm mélyen humuszban, komposztban és trágyában gazdag földkeverékkel kedveskedni az ültetésre váró növénynek, így ugyanis garantáltan remekül érzi majd magát az új helyén.

Mivel remekül tűri a fagyokat, nem kell aggódni a tél miatt sem, a következő évben ugyanúgy teljes pompájában tündököl majd a növény. Egyébként alapvetően egy kevésbé igényes növényről van szó, bár a megfelelő vízellátásra nem árt odafigyelni, különösen a nyári forróság idején. A metszésről is érdemes évente egyszer gondoskodni, így ugyanis nem csak megifjítható a növény, de kordában is tartható. A legkisebb gondoskodást is gazdagon meghálálja, így akár kevésbé tapasztalt kertészkedők is bátran belevághatnak az ültetésébe, a sikerélmény ugyanis megfelelő odafigyelés mellett nem marad el.

Egészséges és diétás gyümölcs

Ez a típus zamatos, tojás méretű, hosszúkás gyümölcseit az őszi hónapokban hozza, amelyek nagyon egészségesek, mivel magas tápértékkel és C-vitamin tartalommal bírnak. Zsírégető hatása és alacsony kalóriatartalma miatt a fogyókúrázók előszeretettel fogyasztják. Ráadásul a házi kivi sokkal édesebbre érlelhető, mint a boltban kapható társainál megszokhattuk. Nem beszélve arról, hogy nincs ahhoz fogható érzés, mint amikor a két kezünk munkája nyomán termett finomságból szüretelhetünk.

Az esztétikai szempont sem utolsó!

Nem csupán gyümölcse ízletes és egészséges ennek a növénynek, de esztétikai szempontból is nagyon jelentős szerepe van a kertben, nem véletlen nevezik dísz-és haszonnövénynek egyben. Nagy levelei, vöröses szőrös vesszői is mutatósak, ráadásul támfalra vagy pergolára futtatva igazi kis lugas hozható létre az öntermékeny kivi segítségével. Különösen szép látványt nyújt, amikor tavasszal bontja fehér virágait vagy ősszel, amikor érnek a gyümölcsök. Ez pedig minden időszakban hamisítatlan mediterrán hangulatot kölcsönöz a kertnek, legyen az akár egy egészen kicsi előkert, egy hatalmas udvar , egy jól elhelyezett pergola vagy egy apró balkon.

Ha kedvet kapott a Jenny öntermékeny kivi elültetéséhez, ide kattintva máris megrendelheti.