blog

5 díszcserje, amelyek teljesen télállóak!

2020.09.11 13:20

Az ősz közeledtével sokan gondolják úgy, bár olyan szép maradna a kertjük a hideg idő beköszöntével is, mint tavasszal és nyáron volt. Bár ez ebben a formában nem megoldható, de télálló díszcserjék ültetésével mégsem lehetetlen. Hiszen amikor újra beköszönt a jó idő, ezek a növények felébrednek téli álmukból és csodálatos virágaikkal, leveleikkel üdvözlik a kertészkedőket. Ha Ön is szeretne ilyen élményben részesülni, érdemes télálló díszcserjéket ültetnie udvarára. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük az öt legnépszerűbb ilyen típust.

1. Örökzöld havasszépe

Szépen csengő elnevezésénél csak a megjelenése gyönyörűbb az örökzöld havasszépének, amely az esztétikus zöld levelek között megbúvó, illatos, sötétpiros virágaival hódít. Jellemzően 3-5 méter magasra nő meg ez a növény, így igen tekintélyt parancsoló eleme az udvarnak és komoly hatással van az egész kültéri rész hangulatára. Egész évben zöld levelei között tavasz végén, nyár elején jelennek meg gyönyörű virágai. Csoportosan ültetve nagyon mutatós, de önmagában is megállja a helyét ez a télálló örökzöld.

2. Óriás fehér-rózsaszín bugás hortenzia

Nem mindennapi látványt nyújt a kertben a óriás fehér-rózsaszín bugás hortenzia, amelynek csodálatos virágai egészen egyedi hangulatot kölcsönöznek a kertnek. Ezek a hatalmas virágfejek először zöldes színben tündökölnek, majd fehérré változnak, az ősz beköszöntével pedig rózsaszínné válnak. További különlegessége ennek a növénynek, hogy a virágzási időszak egész nyáron keresztül tart. A fagyokat jól tűri, bár zordabb időjárás esetén érdemes letakarni a gyökereit annak érdekében, hogy a kétméteres csoda a következő esztendőben is teljes pompájában tündökölhessen.

3. Korallberkenye

Ha változatos megjelenésű, télálló sövény növényt vagy térhatárolót keres, akkor remek választás ehhez a korallberkenye. Látványa nem mindennapi, az év minden időszakában tartogat valami meglepetést a tulajdonosa számára. Ugyanis levelei tavasszal lángvörösre festődnek, majd később, ahogy hűvösebbé válik az idő, zöld árnyalatúvá válnak.

A színes levelek között pedig a tavasz második felében megbújnak fehér virágai is, még teljesebbé téve ezzel a megjelenését. Nem beszélve ősszel megjelenő piros terméséről, amely még esztétikusabbá teszi a korallberkenye látványát. Ültethető szoliter növényként, de mivel örökzöld, sövényként vagy térelválasztóként is remekül megállja a helyét, így tökéletes választás akár utcafrontra vagy előkertbe is.

4. Örökzöld fehér iszalag

Fehér, illatos virágai már április első napjaiban nyílnak, így örökzöld fehér iszalag van a kertjében, akkor biztosan tudni fogja, mikor jött el az igazi tavasz ideje. Ahogy a sötétzöld, bőrszerű levelei között megjelennek a virágai, egészen elképesztő látványt nyújt a kertben a jó idő beköszöntével, az semmihez sem hasonlítható hangulatot teremt az udvaron. Később, az elvirágzás után sem hagy cserben ez a növény, ugyanis ahogy közeleg az ősz, a virágaiból bolyhos, igen esztétikus látványt nyújtó termések fejlődnek. Mivel akár 3-4 méter magasra is képes felkúszni, ajánlott olyan helyre telepíteni, ahol bátran növekedhet. Bár a napos, meleg fekvésű helyeket kedveli, ennek ellenére remekül tűri a téli fagyokat is.

5. Liliomfa

Dekoratív megjelenés, hosszú virágzási idő, számtalan színváltozat. Ha pont egy ilyen növényt keres, akkor a liliomfa telitalálat, ugyanis virágai már kora tavasszal nyílnak, a kecses, kehely alakú, számtalan színváltozatban kapható szirmok pedig garantáltan felhívják magukra a figyelmet. Védett helyre ültetve remekül viseli a téli fagyokat is függetlenül attól, melyik fajtára esik a választásra.

Láthatja, hogy a variációk száma télálló cserjék terén igen magas, ráadásul mindez csupán egy kis ízelítő volt az egyébként sokkal szélesebb választékból. Ha szeretné még több fajtáját megismerni ezeknek a nem mindennapi növényeknek, akkor ide kattintva megtekintheti a teljes díszcserje kínálatot. Így minden tavasszal újra és újra gyönyörködhet a látványban, ahogy ébredezik a kertje.