blog

4 gyönyörű díszfa kis méretű udvarra

2020.09.01 10:56

A kis alapterületű kerteket ültetési szempontból bizony nem könnyű megfelelően elrendezni, hiszen olyan sok szép növény létezik és annyira kicsi a hely ahhoz, hogy kibontakoztathassák szépségüket. Ám nem kell elkeserednie, ha Ön is a kis udvarok tulajdonosainak táborát erősíti, ugyanis a gyümölcstermők és a virágok mellett még díszfáknak is találhat helyet az apró oázisban. Íme négy olyan díszfa, amelyek nem nőnek nagyra, így kifejezetten ideálisak az Ön számára.

Egy megfelelően megválasztott díszfa képes megváltoztatni a kert teljes hangulatát, különösen ha kis méretű udvarról van szó. Egy ilyen kis tér ráadásul praktikus is lehet, hiszen sokkal könnyebb rendben tartani, mint egy óriási birtokot, ráadásul néhány ügyes húzással helyet találhat egy pihenő saroknak és egy grillezős, bográcsozós résznek egyaránt. Ha pedig mindezt gyönyörű növények társaságában teheti, akkor nem is kívánhat magának többet.

Tarka levelű japán fűz

Ennek a mindössze 1,5-2 méterre megnövő szépségnek a varázsereje különleges mintázatú, hosszúkás alakú leveleiben rejlik, amelyeket fehér, zöld és rózsaszín foltok borítanak, ősszel pedig sárgás árnyalatúvá válnak. Persze nem szabad szó nélkül elmenni a lomb között megbúvó barkavirágzata mellett sem, amely már akkor megjelenik az ágakon, amikor még a téli pihenést követően a levelei nem pattantak ki újra. Vagyis kis termete ellenére igazán magas esztétikai értékkel bír a tarka levelű japán fűz, amelynek mindenképpen helye van az apró birtokokon is.

Csüngő eperfa

Ez a típusú díszfa a csüngő ágaival hódít, amely tavasztól télig igazán impozáns látványt nyújt a kis méretű kertekben is. Hiszen a méregzöld levelei már márciustól ékesítik a kertet, míg a nyári időszakban a különleges termései vonják magukra a figyelmet, amelyet a madarak is előszeretettel csipegetnek. Vagyis ennek a növénynek hála nem csak szép, de madárfüttyben gazdag is lesz a kertje. A szomorú eperfának is nevezett növény télen bár lehullajtja leveleit, a különleges ágai azonban még a hó alatt is csodálatosan mutatnak. Így ha csüngő eperfát ültet a kis méretű kertjébe, biztos lehet abban, hogy mindig lesz miben gyönyörködnie, amikor kinéz az ablakon.

Liliomfa

Ha létezik drágakő a díszfák között, akkor a liliomfa mindenképpen idő sorolandó, ugyanis ezeknek a fácskáknak a szépsége semmihez sem hasonlítható. Csodaszép, kehely alakú, rózsaszín és fehér színekben pompázó virágai már áprilisban megjelennek és hónapokon keresztül ékesítik a kertet, ne m mindennapi illatuk pedig semmihez sem hasonlítható. Kis, mindössze 3-5 méter magas termetének köszönhetően a legkisebb kertekben is helye van. További különlegessége a liliomfának, hogy nagy méretű levelei csak a virágzás után jelennek meg az ágakon, így egészen egyedi hatást kelt a kopasz ágakon ragyogó virágaival ez a lombhullató díszfa.

Díszalma

Ha egy mondatban kellene összefoglalni, mi mindent ad a díszalma egy kert számára, akkor mindenképpen kiemelendő, hogy ez egy olyan díszfa, amely számos színben pompázik az év folyamán, ezzel téve még esztétikusabbá egyébként is tekintélyt parancsoló megjelenését. Az 1,5 – 2 méter magasra megnövő díszalma levelei először lilás – vöröses színben tündökölnek, majd egy idő után zöldes barnává válnak. Tavasszal nyíló, sötét rózsaszín virágai pedig felteszik a koronát erre az alapjaiban is különleges színkavalkádra. Termése még egyedibbé teszi megjelenését, az apró almácskák ugyanis a vörös, a narancs és a sárga árnyalataiban ragyognak, ráadásul a madarak igen kedvelt csemegéje.

A fentiek alapján Ön is láthatja, hogy nem kell kétségbe esnie, ha kis udvara van, ezeket a területeket is be lehet esztétikusan ültetni úgy, hogy közben nem kelti a zsúfoltság érzését. Ehhez mindössze megfelelő méretű növényekre, például kis termetű díszfákra van szükség. Az egyetlen feladata az, hogy kiválassza a kedvencét a kínálatból és felmérve az igényeit, helyett találjon neki az udvarán. Ha szeretné a bővebb választékot is megtekinteni ezekből az esztétikus növényekből, ide kattintva nézhet szét a webáruházban a díszfáink között.