blog

Amit a pampafű téliesítéséről tudni érdemes

2020.07.28 14:37

A monumentális, tekintélyt parancsoló és csoda szép pampafű minden kertben kivívja magának a figyelmet egyedi megjelenésével. Nem véletlen, hogy sokan ültetik szívesen ezt a nem mindennapi növényt. Mivel dél – amerikai származása ellenére igen jól tűri a téli fagyokat, nem mindig fordítanak különösebb figyelmet a teleltetésére, pedig van néhány fontos dolog, amire érdemes odafigyelni, ugyanis csak akkor képes túlélni a télen előforduló csapadék mellett. Így ugyanis tavasszal újra a megszokott pompájában ragyog majd.

Mit érdemes tudni a pampafűről?

Bár őshazája Dél-Amerika, Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend ez a különleges növény, amely kapcsán alapvetően két dologra érdemes odafigyelni annak érdekében, hogy éveken át gyönyörködhessen a szépségével. Az egyik, hogy ültetés előtt fontos felmérni azt, mekkora helyigénye van, ugyanis később okozhat problémákat a túl nagyra növő pampafű. Az alapfajta két – három méter magasra is megnőhet, viszont virágbugáit akár két méter fölé is növesztheti. Levelei is igen méretesek lesznek mire felcseperedik, rózsaszín vagy fehér virágbugái pedig még többet tesznek hozzá virágzási időszakban e növény megjelenéséhez. A másik fontos dolog amire figyelni kell, az a növény télre való felkészítése és a fagyos időszakban történő odafigyelés. Mivel jellemzően nincs olyan kárvető, ami miatt aggódni kellene a pampafű tulajdonosoknak, az egyetlen „ellensége” ennek a növénynek a téli időszakban jelentkező hó és fagy, ami ellen viszont egy kis odafigyeléssel nagyon könnyű védekezni.

Az ültetésnél is sokat tehet a téli túlélésért

Mivel a pampafű fő ellensége télen nem a hőfok, hanem az olvadás során keletkező hólé, így fontos jó vízáteresztő képességű talajba ültetni. Ha egy kis homokot is kever bele, még inkább ellenállóbbá teheti növényét a téli megpróbáltatásokkal szemben. Így máris rengeteget tett azért, hogy minden tavasszal újra gyönyörködhessen a pampafű szépségében.

A pampafű metszése is fontos a teleltetés szempontjából

Hangsúlyozandó a télre való felkészítés kapcsán az is, hogy nem érdemes az őszi időszak végére hagyni a pampafű metszését, ugyanis így télen a növény tövéhez könnyebben odajut a víz és a hó, ezek pedig akár végzetesek is lehetnek a számára. A metszésnek a tavaszi fagyok elmúltával jön el az ideje. Amikor a friss zöld hajtások megjelentek a növényen, akkor már nem érdemes tovább várni a visszavágással. Ilyenkor a talajtól számított 15–30 centiméteres magasságban érdemes vágást ejteni, ha lehet egyenesen, nem megsértve és roncsolva a szálakat. A tél és a tavaszi fagyok elmúltával, a visszavágást követően a pampafű nagyon örül majd az első meleg napsugaraknak, amely hatására rögtön növekedésnek is indul majd. A metszéshez mindenképpen ajánlott kesztyűt viselni, mert nagyon könnyen felsérthetik a levelek az ember kezét.

Milyen további teendők vannak a tél folyamán a pampafűvel?

A növény tövét mindenképpen fontos megvédeni a hótól és a jégtől. Ennek oka egyrészt az, hogy nehezen viseli az pangó vizet, másrészt pedig rothadásnak indulhat a hó alatt. Ezért lényeges, hogy hosszú leveleit még ősz végén kösse össze, így ugyanis csak minimális nedvesség jut el a növény tövéhez, megvédve ezzel a fentebb említettektől. A pampafű összekötéséhez vastagabb szalagot érdemes választani. Lényeges emellett, hogy ettől függetlenül bizonyos időközönként a pampafű tövét a hótól, jégtől érdemes megtisztítani, mert az alsó rész nagyon könnyen megfagyhat, ami miatt a növény menthetetlenné válhat. Jó módszer erre a tél beköszönte előtti letakarás is, amelyet végezhet olyan a kertben is megtalálható dolgokkal, mint például falevelekkel, komposzttal vagy fenyőkéreggel is.

Mikor elmúlnak a mínuszok és újra beköszönt a jó idő, „kiszabadíthatja” a pampafüvet. Ráadásul így, hogy megtette a megfelelő téliesítésre vonatkozó óvintézkedéseket, biztos lehet abban, hogy abban az évben is teljes pompájában tündököl majd a kertjében ez a nem mindennapi, monumentális növény.