blog

Ízletes és esztétikus - Magnélküli csemegeszőlő fajták

2020.07.28 13:19

Sokan szívesen ültetnének csemegeszőlőt a kertjükbe, viszont vannak, akik a gyümölcs magja miatt nem szívesen csipegetnek a fürtökről és úgy érzik, nem tudnak jóízűen falatozni a lédús, ropogós szemekből. Számukra remek hír, hogy létezik számos magnéküli szőlőfajta is, amelyek ízletesen egy esztétikusak egyaránt.

Szőlőtőkét ültetni a kertbe többet jelent, mint egyszerűen egy kis gyümölcs lelőhely kialakítása az udvaron. Még abban az esetben is, ha nem bort szeretne termelni, vagyis csemegeszőlőt választott a birtokára. Ezek a típusú szőlők különösen a késő nyári – kora őszi időszakban nyújtanak igen esztétikus látványt, ráadásul nincs ahhoz fogható élmény, mint amikor odakinn járva-kelve lehet csemegézni az érett fürtökről a magnélküli finomságokat. Ha központi helyre ülteti, még a kültéri hangulatot is képes megváltoztatni.

A gyermekek és felnőttek körében egyaránt nagy kedvenc

Bár a felnőttek körében is igen nagy népszerűségnek örvendenek a magnélküli csemegeszőlő fajták, a gyermekek azok, akik igazán szívesen fogyasztják ezeket a gyümölcsöket. Ennek pedig a szüleik is örülnek, mert egyrészt ezzel sok értékes vitamint és tápanyagot juttatnak a szervezetükbe, másrészt pedig mindezt biztonságosan megtehetik, hiszen a nagyobb magok miatt a legkisebbeknek sem kell aggódniuk. Ráadásul ha saját szőlőtőkéket ültet, a piacig vagy a boltig sem kell elmennie az egészséges csemegéért.

Hatással van a kert megjelenésére

Már egyetlen magnélküli szőlőtőke elültetése is elképesztő változást tud okozni egy kertben, megjelenésével ugyanis képes megváltoztatni az adott terület teljes atmoszféráját. Függetlenül attól, melyik fajtára esik a választása, a különleges levelek és az érett fürtök kombinációja egészen egyedivé teszi a birtokot és képes kifejezetten mediterrán hangulatot teremteni. Vagyis nem csak az íze miatt érdemes elültetni néhány tőkét a magnélküli szőlőfajtákból.

Milyen fajta magnélküli szőlők léteznek?

Számos különböző magnélküli csemegeszőlő fajta létezik. Az, hogy a széles választékól melyik típust választja, csak az Ön ízlésén múlik. Kék és fejér, kisebb szemű és nagyobb szemű finomságokat egyaránt megtalálhatók, így ugyanúgy kiválaszthatja a kedvencét, mint a klasszikus, maggal rendelkező fajták esetén. A legtöbb magvatlan csemegeszőlő típus egyébként kifejezetten ellenálló az olyan tipikus szőlőbetegségekre, mind a peronoszpóra és a lisztharmat, ezt jelzi a nevükben helyet kapó „R” betű is.

Mikor érdemes ültetni?

Ha szabadgyökerű szőlőcsemetéket választ, akkor azt mindenképpen az október 20. és március 20. közötti fagytól mentes időszakban kell ültetni, ám ha kicsúszott ebből az időintervallumból, akkor sem kell kétségbe esnie. A konténeres kiszerelésű csemetéket ugyanis az év bármely napján elültetheti a kertjében. Így tulajdonképpen ha megtalálta a kedvenc magnélküli csemegeszőlő fajtáját, nem is kell sokat várnia arra, hogy a kertjében is megcsodálhassa.

Kezdőként is bátran belevághat!

Bár kevesen tudják, a szőlő pont egy olyan növény, amely ültetésébe azok is bátran belevághatna, akiknek nincs különösebb tapasztalatuk kertészkedés terén vagy csak most bontogatják szárnyaikat a birtokon. Ennek a gyümölcsnek az elültetése és gondozása ugyanis egyáltalán nem bonyolult feladat, egy kis utánajárást követően és némi időráfordítással bárki képest fürtökben gazdag szőlőtőkéket nevelni.

A kerti összejövetelek központi helye lesz

A fürtök érésének időszakában biztos lehet abban, hogy ha összejövetelt tart a kertben, áthívja egy kis sütögetésre vagy bográcsozásra a családtagjait vagy barátait, akkor hamar megtalálják majd a magnélküli finomságokat a kertben, ezzel pedig el is dől, hogy hol lesz a kerti party központi helyszíne.

Ha úgy érzi, hogy az Ön kertjéből sem hiányozhat az esztétikus és ínycsiklandóan finom magnélküli csemegeszőlő, akkor itt az ideje, hogy belevágjon az ültetésbe. Biztosan örömét leli majd benne, ugyanis ezek a növények gazdagon meghálálják a legkisebb gondoskodást is.