blog

A 3 legismertebb sövény növény

2020.07.22 14:16

Egy sövénnyel körbekerített családi ház nem csak esztétikus látványt nyújt, de igazán praktikus is, hiszen nem igényel több törődést egy hétköznapi kerítésnél, ráadásul elrejti a kertjét és még az illetéktelenek bejutása ellen is véd. Megmutatjuk, melyek a legismertebb és leggyakrabban ültetett sövény növények.

Ha éppen sövény ültetése előtt áll, viszont egyáltalán nem biztos abban, hogy milyen növényt kellene választania erre a célra, akkor most a legjobb helyen jár, ugyanis az ebben a cikkben bemutatott növényekkel nem lőhet mellé, egytől egyig szépek és strapabíróak és kiválóan alkalmasak erre a célra.

1. Babérmeggy

Ha babármeggyet ültet, akkor egy tömör kerítésre számíthat, amelyen biztosan senki sem lát át. Ez pedig így is marad tavasszal, nyáron, ősszel és még a téli mínuszok idején is, vagyis nem kell attól tartani, hogy felkopaszodik. Így még a hólepte tájban is lesz egy kis zöld szépség.

Ráadásul mikor az elültetett csemeték felnőnek, nagyon könnyen formára nyírhatóvá válik, vagyis olyan megjelenést ad neki, amilyen csak szeretne. Azon kevés növények közé tartozik, amelynek fő vonzereje a sötétzöld leveleiben rejlik, nem kellenek hozzá feltűnő virágok, hogy magára vonja a figyelmet. Kezdő kertészeknek kifejezetten ajánlott az ültetése, ugyanis a tapasztalat azt mutatja, hogy ha valaki elég precíz a csemeték elhelyezése során, később nem lesz gondja a babérmeggyel.

Ennek titka pedig abban rejlik, hogy az ültetőárkot fontos ellátni megfelelő nedvességgel és tápanyagokkal, így az elültetett növények egyetlen feladata a megfelelő növekedés lesz. Ennek a növénynek az ültetése kezdőknek és tapasztaltabbaknak egyaránt ajánlott, biztos lehet abban, hogy örömét leli majd benne.

2. Örökzöld puszpáng

Ha szeretne magas, egybefüggő zöld kerítést, akkor nem kérdés, hogy az Örökzöld puszpáng tökéletes választás ehhez. Jellemzően 3-6 méter magasra nő meg, a zöld levelei között megbúvó virágai pedig időről időre még különlegesebbé teszik a sövényét.

Remekül érzi magát napos és árnyékos helyen egyaránt, ráadásul a vízigénye sem magas, így akkor is ideális ez a növény a kertbe, ha alapvetően nincs sok ideje ezzel foglalkozni. A fagyot remekül tűri, egész évben zöld színében pompázik. Fontos tudni, hogy levelei mérgezőek, ha a szervezetbe jutnak, így a kutyás kertekbe érdemes másfajta sövény növényt választani.

Fő ellensége az Örökzöld puszpángnak a puszpángmoly, amely elleni védekezésre érdemes időben felkészülni. Viszont ha nincs a készülő kerítés közelében házi kedvence és a kártevővel is elbánik, ez a növény egy ideális sövény lesz.

3. Leylandi ciprus

Ez a típusú sövény növény nagyon gyorsan nő, egy év alatt akár egy méterrel is magasabb lehet, ráadásul gondozási igényei is alacsonyak. Vagyis ha gyorsan és könnyen szeretne esztétikus kerítést ültetni, akkor a Leylandi ciprus tökéletesen alkalmas erre.

Mivel pollenmentes, így az allergiában szenvedők is bátran elültethetik, nem fog problémát okozni. Az egyetlen dolog amire fontos odafigyelni ezzel a sövény növénnyel kapcsolatban, az a metszés. Egyrészt az ültetést követő tavaszon érdemes egy nagyobb visszametszést beütemezni, ezzel ugyanis erőteljes növekedésre sarkalható a növény.

Másrészt pedig a későbbiekben csak akkor érvényesül a sövény hatás, ha időről időre megnyírja, ugyanis ellenkező esetben nem les tömör és átláthatatlan kerítése. Mivel nyírás nélkül e növények magassága akár 15 méter is lehet, nem érdemes elhanyagolni az elültetett növényeket. Vagyis ha készen áll az évente esedékes metszésre, akkor a Leylandi ciprus lesz az Ön ideális sövény növénye!

A fenti sövénynek alkalmas növények mindegyike tökéletes választás, ha természetes, zöld kerítést álmodott meg otthona köré. Az, hogy melyiket választja, csak Önön múlik. A megjelenés mellett érdemes figyelembe venni a növény igényeit, valamint adottságait egyaránt, így biztosan olyan cserjéket ültethet el, amelyekre még évtizedekkel később is jó szívvel néz, amikor reggelente kinéz az ablakon vagy hazaérkezik a munkából.