blog

2021.09.24 14:08
Hová ültessünk mentát?

Egy növény elültetésénél mindig fontos figyelembe venni, a beültetendő terület adottságait és a növény igényeit, annak érdekében, hogy annak termését, jótékony hatásait minél inkább élvezhesse. A menta tekintetében néhány praktikus tanácsot betartva gyakorlatilag önmagát termeli. Az illatos növény nemcsak gyümölcsös, aromás ízt ad ételeknek és italoknak, de számos egészségügyi problémára hasznos gyógymód, mint például az emésztés segítése vagy a fejfájás enyhítése, nyugtató és hűsítő hatással bír.

Milyen gyorsan nő az eperfa?

Mielőtt gyümölcsfa ültetésre adja fejét gondolja át, hogy mi az a termés, amit szívesen látna évről évre a kertjében, majd pedig asztalán. A saját kerttel rendelkezőknek megadatik az a szabadság, hogy olyan gyümölcsöt és zöldséget termesszenek, ami kereskedelmi forgalomban ritkán fellelhető. Ilyen típusú az eperfa is, melynek termése a megérés után azonnal fogyasztható, azonban a leszedést követően hamar erjedésnek indul, ezért a boltok polcain és piacok standjain csak nagyon ritkán lehet vele találkozni.

Milyen sövényt ültessünk?

A kerttervezés során komoly kérdéseket vet fel a térhatároló kérdése még akkor is, ha egyértelműen a sövény mellett tettük le a voksunkat. De mégis milyen sövényt ültessünk kertünkbe? Az udvar legyen szó kisebb kertkapcsolatról, vagy egy óriási területről, megköveteli az intimitást és a meghittséget. Ezért minden kerttervezés fő témái közé tartozik az egyéb más növények megválasztása mellett a kulcsfontosságú sövény, mely bizalmas, meghitt légkört teremt kertünkben és óvó „falat” húz életterünk és a külvilág közé. Számos növényből tudunk sövényt varázsolni kertünk köré, a kérdés csupán az, hogy megfelel-e a céljainknak és segít e a megfelelő légkör és természetesen kerthangulat kialakításában. A sövény jó szolgálatot tehet abban az esetben, ha elválasztásra, illetve takarásra van igényünk. 

Milyen gyümölcsfákat érdemes egymás mellé ültetni egy kertben?

Egy kerttervezés során igen fontos kérdéskör a gyümölcsfák ültetése. Hiszen ha már megszületett a döntés, milyen növényzet milyen arányban és a kert mely területeire lesz telepítve, akkor célszerű átgondolni azt is, hogy a gyümölcsfáink tekintetében milyen fajtákra gondoltunk. Ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy mely fákat szánja egymás mellé. Megmutatjuk, miért olyan lényeges ez. 

Hova érdemes málnát ültetni?

A nyár kezdetével beköszönt a bogyós gyümölcsök szezonja, ilyenkor pedig mindenkinek megjön a kedve ahhoz, hogy a saját kertjében is szüretelhessen ezekből a finomságokból. Fontos tudni, hogy málna ültetésre akár ősszel vagy tavasszal is sor kerülhet, ám minden esetben fontos megválasztanunk a málnabokrok tökéletes helyét annak érdekében, hogy a kellemes környezetben kiváló termést hozzon majd. De nézzük, mi mindenre van ehhez szükség!

2021.09.02 10:17
Hova ültessen áfonyát?

Amikor egy új növényt szeretne elülteni a kertjében, fontos megválasztani minden egyes termő- és dísznövény adottságainak és igényeinek a legmegfelelőbb helyet. Így van ez az áfonya ültetése esetén is, elhelyezéséhez ugyanis szükséges átgondolni, mely növény milyen talaj adottságokat, mekkora nedvességet igényel, illetve mennyi napsütésre van szüksége ahhoz, hogy kellő termést hozzon. Hazánkban hatalmas népszerűségnek örvend a kimagasló antioxidáns tartalmú áfonya. Az áfonyának körülbelül 450 alfaját ismerjük, melyből Magyarországon a vörös- és feketeáfonya is őshonos és közkedvelt termés. Ebben a bejegyzésben megmutatjuk, mire kell odafigyelni az ültetése során!

Az őszi időszakban bár kevésbé látványos arcát mutatja a kert mint a tavaszi vagy nyári hónapokban, mégis számos munka akad ilyenkor is az udvaron. Hiszen a szeptembertől novemberig tartó időszak az, amikor nagyon sokat tehetsz a növényei egészségéért és szépségéért, ráadásul felkészítheti a kültéri részt a téli zord időjárásra. Hogy mégis milyen teendőkre van ehhez szükség? Haladjunk fentről lefelé, a fák ágaitól egészen az ágyásokig!

2020.11.09 14:40

Az ősszel, még az első fagyok előtt elvégzett kerti munkák jelentik a kulcsot ahhoz, hogy tavasszal újra teljes pompájában tündökölhessen az udvar. Ha szeretné, hogy a következő szezonban is gyönyörű pázsit, egészséges fák, cserjék és szirmukat bontó virágok fogadják, akkor ennek érdekében érdemes elvégezni néhány fontos feladatot. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttünk minden olyan tevékenységet, amelyeket az őszi hónapok alatt ajánlott elvégezni.

A kertészkedők számára a legnagyobb jutalom az, amikor a növények gyönyörű virágokkal örvendeztetik meg. Ha Ön is szeretne olyan évelőket ültetni az udvarára, amelyek egész nyáron át bontják szebbnél szebb virágaikat, akkor az alábbiak közül bátran válogathat. Ugyanis mindegyik típus valami más miatt lesz különleges színfoltja a kertnek.

2020.10.23 12:26

Egybefüggő zöld falként öleli körbe a kertet, tökéletes légkört teremtve ezzel az udvaron és az utcafronton egyaránt. Ha Ön is vágyik egy ilyen nem mindennapi kerítésre, akkor mindenképpen érdemes babérmeggyet öltetnie. Ez az elegáns, viszont visszafogott megjelenésű és praktikus díszcserje nagyon kevés gondozást igényel, viszont a metszésére nagyon fontos odafigyelnie annak érdekében, hogy sövénykerítése tökéletes lehessen.

Bár főként a kínai és iráni területeken honos ez a csodálatos növény, sok magyar kertben is egyre többször lehet találkozni a sokak által perzsa selyemfának is nevezett szépséggel. Egyedisége, hogy mivel a virágai vonzzák a rovarokat ezzel együtt pedig kellemes terepet biztosítanak a pillangók számára is, nagyon kellemes atmoszférát teremthetünk a segítségével. Szaporításához létezik egy különleges eljárás amely bár nagyon egyszerű, fontos közben odafigyelni a részletekre. Ebben a bejegyzésben megmutatunk mindent, amit ezzel kapcsolatban tudni érdemes.

A kivi ültetése rendszerint mumusként jelenik meg sok kertészkedő szeme előtt, pedig egyáltalán nem lehetetlen, hogy Magyarországon is sikerrel termessze ezt a gyümölcsöt az ember. Sőt, van olyan eset, amikor még porzó-termő párokra sincs szükség ehhez, illetve akár cserépben vagy konténerben is nevelhető egy kis odafigyelés mellett. Ismerje meg az öntermékeny Jenny kivit, amely segítségével hamarosan beleharaphat az első Ön által termesztett zamatos gyümölcsbe!

Az ősz közeledtével sokan gondolják úgy, bár olyan szép maradna a kertjük a hideg idő beköszöntével is, mint tavasszal és nyáron volt. Bár ez ebben a formában nem megoldható, de télálló díszcserjék ültetésével mégsem lehetetlen. Hiszen amikor újra beköszönt a jó idő, ezek a növények felébrednek téli álmukból és csodálatos virágaikkal, leveleikkel üdvözlik a kertészkedőket. Ha Ön is szeretne ilyen élményben részesülni, érdemes télálló díszcserjéket ültetnie udvarára. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük az öt legnépszerűbb ilyen típust.

A kis alapterületű kerteket ültetési szempontból bizony nem könnyű megfelelően elrendezni, hiszen olyan sok szép növény létezik és annyira kicsi a hely ahhoz, hogy kibontakoztathassák szépségüket. Ám nem kell elkeserednie, ha Ön is a kis udvarok tulajdonosainak táborát erősíti, ugyanis a gyümölcstermők és a virágok mellett még díszfáknak is találhat helyet az apró oázisban. Íme négy olyan díszfa, amelyek nem nőnek nagyra, így kifejezetten ideálisak az Ön számára.

A monumentális, tekintélyt parancsoló és csoda szép pampafű minden kertben kivívja magának a figyelmet egyedi megjelenésével. Nem véletlen, hogy sokan ültetik szívesen ezt a nem mindennapi növényt. Mivel dél – amerikai származása ellenére igen jól tűri a téli fagyokat, nem mindig fordítanak különösebb figyelmet a teleltetésére, pedig van néhány fontos dolog, amire érdemes odafigyelni, ugyanis csak akkor képes túlélni a télen előforduló csapadék mellett. Így ugyanis tavasszal újra a megszokott pompájában ragyog majd.

Sokan szívesen ültetnének csemegeszőlőt a kertjükbe, viszont vannak, akik a gyümölcs magja miatt nem szívesen csipegetnek a fürtökről és úgy érzik, nem tudnak jóízűen falatozni a lédús, ropogós szemekből. Számukra remek hír, hogy létezik számos magnéküli szőlőfajta is, amelyek ízletesen egy esztétikusak egyaránt.

A legtöbben a fenti kérdésre azonnal rávágják, hogy csakis a meleget! Bár sokan úgy vélik, hogy a kivi trópusi növény, így igen nagy kihívást jelent, ha valaki Magyarországon szeretné termeszteni. Ám ez korántsem igaz, ez az állítás tévhiteken alapul. Olyannyira nem helytálló mindez, hogy egyenesen remekül érzi magát a hazai klímán, sőt, az ország bizonyos részein már teljes ültetvények is vannak, ami tökéletes bizonyíték arra, hogy bizony a saját kertünkben is lehet kivit termeszteni.

Egy sövénnyel körbekerített családi ház nem csak esztétikus látványt nyújt, de igazán praktikus is, hiszen nem igényel több törődést egy hétköznapi kerítésnél, ráadásul elrejti a kertjét és még az illetéktelenek bejutása ellen is véd. Megmutatjuk, melyek a legismertebb és leggyakrabban ültetett sövény növények.

Ha éppen sövény ültetése előtt áll, viszont egyáltalán nem biztos abban, hogy milyen növényt kellene választania erre a célra, akkor most a legjobb helyen jár, ugyanis az ebben a cikkben bemutatott növényekkel nem lőhet mellé, egytől egyig szépek és strapabíróak és kiválóan alkalmasak erre a célra.